Laks med omtanke

Røget laks er ikke bare røget laks. Ligesom så mange andre produkter er der stor forskel på kvalitet og pris. Smagen afhænger af, hvordan laksen har levet, og hvordan fisken efterfølgende forarbejdes.
Selve fisken som anvendes, har afgørende betydning for kvaliteten af det endelige produkt samtidig med selve forarbejdningen, hvor laksen håndsaltes, skylles, lufttørres, røges, hviler og modnes.

”Danskerne er vilde med både fersk og røget laks, men på et marked, der hjemsøges af stigende priser, luseinficerede fisk og konstante sundhedsadvarsler om laksenes potentielle giftindhold, er det en jungle for både forbrugere og restauratører at finde frem til et lødigt produkt. Mikael Andreasen er med sit 100% håndlavede produkt Ø Laks fra Samsø en af dem, der slår et slag for en sund og velsmagende fisk. Og så har han endda revolutioneret røge-metoden, der giver en smagsoplevelse udover det sædvanlige, og ikke er at sammenligne med røg-varer, vi kender fra supermarkedet”.

(Citat fra artikel om Ø Laks i Danmarks største restaurantguide Spiseliv).


Ø Laks vægter kvalitet og bæredygtighed frem for kvantitet. Derfor arbejder Ø laks alene med laks fra bæredygtige laksefarme på Færøerne. Fiskene som anvendes, er en af de bedste råvarer til rådighed på markedet i dag, og er det tætteste, man kommer på vild laks fra Atlanterhavet:

  • Bæredygtigt lakseopdræt
  • Ingen Brug af antibiotika
  • Ingen Brug af GMO (genetisk modificerede organismer) -Naturlig kost rig på marine ressourcer.
  • Især rig på omega 3

Røgeovnene har Mikael selv udviklet i samarbejde med en lokal smedemester på Samsø, og røgekasserne hvori savsmuldet ligger og ulmer, er også specielfremstillet. Med denne metode tilføres laksen den nøjagtige samme røgmængde fra gang til gang.
I hjertet af det lille røgeri i Onsbjerg fremstiller Mikael selv savsmuldet med sin motorsav, hvor han anvender rapsolie i saven, så savsmuldet ikke tager smag af
kædesavsolien. Træerne som anvendes til savsmulden kaldes ammetræer, som er træer, der udelukkende bliver plantet for at hjælpe andre blivende træer med at vokse op.
I mødet med røgen fra savsmuldet opstår den specielle aroma, der er en af hemmelighederne bag den delikate smag i den koldrøgede laks. Savsmuldet laves friskt til hver eneste røgning, og håndvendes regelmæssigt indtil at fugtighedsgraden i savsmuldet er helt rigtig.

Mikael blander savsmuld fra forskellige træsorter, som afgiver en helt særlig aroma til fiskene, og røgsmagen virker komplementært i forhold til råvarens egen grundsmag. Laksen røges meget blidt, så den gode smag fra laksen kan træde frem, og selve røgen bliver som et krydderi til fisken i stedet for en decideret konservering.


Hos Ø Laks i det lille røgeri, tager det i alt en uge at producere en koldrøget lakseside. Ønsker man at købe Ø Laks, skal produktet forudbestilles, hvor hver bestilling bliver behandlet individuelt. Se under fanen bestilling.

Ø Laks er et nicheprodukt, og en smagsoplevelse udover det sædvanlige. Produktet bygger på en speciel forarbejdning, og et specielt røgekoncept med en råvare af højeste kvalitet. Fiskekødets struktur, mørhed og farve kombineret med den delikate smag, gør Ø Laks til et unikt produkt uden sammenligning.